Kde se vyrábí japonské nože?

Hlavním a největším centrem japonského nožířství je město Seki 関市, které leží v Prefektuře Gifu 岐阜県 v srdci Japonska.

Historie výroby nožů v Seki začala před více než 780 lety, v období Kamakura (1185 - 1333), kdy se do Seki přestěhoval kovář mečů z Kyushu jménem Motoshige a začal se zabývat výrobou samurajských mečů. K výrobě katan jsou zapotřebí čtyři materiály:

  • Železo, ze které je katana vykovaná
  • Matsuzumi - dřevěné uhlí, které slouží k rozžhavení pece a roztavení oceli
  • Voda pro schlazení ukované katany
  • Hlína, která se používá při tepelném zušlechtění a vytvoření vzoru na čepeli

Seki, obdařené všemi těmito přírodními poklady, se stalo ideálním místem pro rozkvět kovářství a vydobylo reputaci jednoho z nejuznávanějších center výroby mečů v celém Japonsku a množství kovářů se zde věnovalo své řemeslné vášni.

V roce 1876 však vláda vydala edikt, který zakázal nošení mečů na veřejnosti a poptávka po katanách tak drasticky poklesla. Kováři se tedy museli obrátit k výrobě nožů, malých mečů a nůžek, aby si uchovali své živobytí. To vedlo k přetvoření Seki z mečířského města do hlavního japonského centra pro výrobu kuchyňských nožů, které se zde vyrábějí dodnes.

Jednou z firem, které se výrobě japonských nožů věnují je společnost Yaxell ヤクセル株式会社. S dědictvím staletého umění a řemeslné dovednosti, Yaxell pokračuje v tradici, kterou započal Motoshige v Seki. Od roku 1932 vyrábí společnost Yaxell kuchyňské nože, které jsou dokonalým spojením pokročilé technologie a tradičního řemeslného umění. S řadami nožů jako "豪 GOU", "嵐 RAN", a "膳 ZEN", Yaxell přináší do kuchyní po celém světě kousky, které jsou nejen nástroji, ale i dědictvím a uměním.