ROZHOVOR: S Lukášem Neckářem o vaření, japonských nožích a jejich ostří

Lukáš Neckář je ambasadorem japonských nožů Yaxell, šéfkuchař s mnohaletou praxí v luxusních pražských hotelech a také oblíbený lektor v největší škole vaření v Česku. Především je ale nadšenec do poznávání nových netradičních chutí a jak na první pohled poznáte i z jeho Instagramu – milovník barev.

Protože jeho specializací je především asijská kuchyně, stál i u zrodu řady sushi bister a dalších projektů zaměřených na asijskou kuchyni. Jeho propracovanou cooking show můžete zažít jak na gastrofestivalech, tak soukromých společenských akcích.

Lukáš je zkrátka všude a proto nás těší, že si na nás udělal chvilku a popovídal si s námi o tom, proč by ho vaření bez ostrého nože nebavilo i jak si nože na svoji práci vybírá:

 

KOLIK ČASU DENNĚ STRÁVÍŠ S NOŽEM V RUCE?

Ve dny, kdy pracuji v Color Sushi to běžně bývá i 6 hodin, protože krájení je základní součástí přípravy sushi i vaření jako takového. Pokud mám odpočinkový den, kdy nevařím, tak stejně minimálně deset minut denně nůž používám. Nože potřebujete ke všemu, od běžného krájení chleba nebo citrónu do čaje, až po krájení ovoce, zeleniny. Je to zkrátka každodenní činnost i když nevaříte.

 

PROČ JE OSTROST NOŽE V KUCHYNI TAK DŮLEŽITÁ?

Ostrý nůž krájí rychleji, přesněji a v konečném důsledku i bezpečněji.

 

MĚL BY O KVALITNÍM OSTRÉM NOŽI PŘEMÝŠLET I NĚKDO, KDO VAŘÍ JEN PRO RADOST?

Určitě. Kvalitní nůž a kvalitní nádobí jsou základem při jakémkoli vaření, ať už profesionálním nebo jen tak pro radost. Vše jde poté mnohem snáz a vaření vás začne i víc bavit.

 

KDY VE TVÉM VAŘENÍ NASTAL ZLOM A TY SIS ZAČAL VÍCE VYBÍRAT S ČÍM KRÁJÍŠ?

Už když jsem začínal jako kuchař, chtěl jsem být příkladem a mít skutečně kvalitní a ostrý nůž, který mi zjednoduší moji práci a dovolí mi využít plně to, co jsem se během let naučil. Jak říkám, kvalitní nůž je základem pro jakoukoli práci v kuchyni. Bez ostří, na které se můžu spolehnout, bych dnes už vařit nemohl.

 

JAK SI TY SÁM VYBÍRÁŠ NOŽE? CO BYS OSTATNÍM DOPORUČIL?

Můj oblíbený typ nože je japonský Santoku. Především proto, že mi v ruce nejlépe sedí a taky díky jeho univerzálnosti. Nejdůležitější při vybírání nože je, jestli vám padne do ruky a odpovídá vašim potřebám. No, a taky se mi musí samozřejmě líbit.

 

ČÍM TĚ UCHVÁTILY ZROVNA JAPONSKÉ NOŽE A ZNAČKA YAXELL?

Byla to pro mě láska na první pohled. Našel jsem u nich vše, co je hledal – ostrost, krásu a kvalitu.

 

 

KDYBYS MĚL DOPORUČIT I MÉNĚ ZKUŠENÝM – S JAKÝM NOŽEM BY MĚLI ZAČÍT?

Jednoznačně bych doporučil nůž Santoku.

Pokud nejste profesionál, tak je to pro vás určitě nejlepší volba. Ze všech nožů je nejvíce univerzální a dá se použít prakticky na všechno, ať už je to krájení, kostičkování nebo plátkování. Kvalitní univerzální nůž vám usnadní naučit se správnou techniku krájení s noži, a Santoku je právě na to rozhodně skvělý. Stačí pár hodin krájení a každý si na to přijde sám.

Pro ty, kteří mají oblíbený nějaký tvar nebo velikost nože, tak si myslím, že si zde v HobbyChef určitě vyberou, protože v nabídce máte nože úplně na všechno a pro všechny potřeby.

 

JAKÉ JE V SOUČASNOSTI TVÉ NEJOBLÍBENĚJŠÍ JÍDLO? MŮŽEŠ SE S NÁMI PODĚLIT O RECEPT?

Za mě to určitě bude kari. Je podzim, sezóna jídel, která vás mají zahřát, což je podle mě přesně to, co kari přináší. Můj oblíbený druh je červené thajské kari s kokosovým mlékem. Recept je velmi jednoduchý. Vše je to o kari pastě, zelenině a kokosovém mléku. Nesmí chybět cukr, limetka a rybí omáčka. Jsou to všechno ingredience, které se dají běžně koupit v supermarketu a příprava zabere do 20 minut.

 

Líbil se vám rozhovor s Lukášem? Doufáme, že ano, protože Lukáš si pro vás na závěr připravil vlastní slevový kód, díky němu si můžete pořídit jeho oblíbený nůž YAXELL RAN Plus Santoku pořídit s 10% slevou. Stačí zadat slevový kód: LUKAS10

 

Recept na červené thajské kari:

 

Lukáše můžete sledovat také na jeho webu a sociálních sítích:

colorsushi.cz

facebook.com/colorsushi.cz

instagram.com/lukasneckar/

Zpět do obchodu